keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

Opiskelijat rakentavat itse omat puhelimensaItse rakentamalla saa juuri sellaisen puhelimen kuin haluaa. Opintojaksolla "Käytännön elektroniikka" tieto- ja sähkötekniikan opiskelijat rakentavat itse omat puhelimensa.

Sähkötekniikan opiskelijat Simo Rapo, Antti Vuorenpää ja Vesa-Matti Salo omien puhelimiensa rakennuspuuhassa.
"Idea GSM-puhelimen rakentamiseen tuli viime kesän kesäprojektien yhteydessä. Mietimme voisimmeko tehdä jotain konkreettista ja jolla voisimme näyttää opiskelijoille, että kyllä he osaavat. Tämä opiskelijoiden kertomus siitä, että enhän minä vielä mitään tiedä enkä osaa, kun olen vasta opintojen alussa vaati ravistelua. Ja itse rakennettuun puhelimeen voi ohjelmoida ihan uusia ominaisuuksia", kertoo koulutuspäällikkö Ari Rantala.

Kurssin vetäjinä toimivat neljännen vuosikurssin sulautettujen järjestelmien opiskelijat: Vihtori Lehtonen, Miikka Mikkonen ja Tuukka Lehto. He ovat myös suunnitelleet opintojakson. Suunnittelu tehtiin viime kesä opettajien kanssa yhdessä.  Koska kurssille oli halukkaita 66 ja paikkoja vain 20 järjestivät opiskelijat kurssille pääsykokeen, jossa selvitettiin niin käytännön  taitoja (mm. juottaminen) kuin teoreettisia taitoja. Opettajina taustalla toimivat  Mauri Inha (Moodle ja toteutussuunnitelmat) ja Ari Rantala.

Sähkötekniikan opiskelija Tomi Eskelinen rakentaa omaa puhelintaan.

"Laitteita voitaisiin kutsua ennemminkin mikrokontrollerialustoiksi, joilla muun muassa voidaan 2G SIM- modulin avulla soittaa ja vastaanottaa puheluita ja tehdä kaikkea, mitä normaalilla 2G-puhelimella voidaan tehdä. Laitteen ohjaamiseen käytetään joko kosketusnäyttöä tai  LCD-näyttöä ja näppäimistöä."


"Koska tämä kurssi on vapaasti valittava ja pääsyyn tarvittiin myös pääsykoe, ovat opiskelijat kiinnostuneet aiheesta, ja tämä tietenkin auttaa myös ohjausta. Kurssilla on monelta eri luokalta ja suuntautumislinjalta opiskelijoita, joilla kaikilla on omat vahvuudet ja heikkoudet ja joskus on vaikea asettua tämän opiskelijan kenkiin opastaessa heitä. Koska olen itse näitä samoja asioita tehnyt useaan otteeseen on ohjaus teknisesti helpohkoa. Kurssi on täysin opiskelijoiden kanssa suunniteltu ja toteutettu. Kurssin vaikeusaste on riittävän laaja ja haasteellinen tietotekniikan ja sähkötekniikan opiskelijoille: toteuttaa annetuista komponenteista toimiva GSM-puhelin, vieläpä noin 30 tunnin aikana", Ari Rantala kertoo.

Tietotekniikan opiskelija Miikka Mikkonen sekä sähkötekniikan opiskelija Ossi Roivainen.


"Mielenkiintoisinta tällä kurssilla on jaettujen laitteiden tuomat mahdollisuudet omissa projekteissa. Näitä valmiita laitteita sinänsä tuskin kukaan tulee oikeasti kännykkänä käyttämään, mutta mahdollisuudet mitä kaikkea osilla voidaan tehdä on äärimmäisen suuri. Koska kurssilla opitaan näitä laitteita käyttämään ja ohjelmoimaan, voivat kurssin päätyttyä opiskelijat tehdä näillä osilla mitä mielivät", kertoo Miikka Mikkonen, tietotekniikan 4. vuoden opiskelija, joka toimii kurssilla ohjaajana.

"Huolellisuudella ja kysymällä neuvoa, kun ei tiedä vastausta, pääsee jo pitkälle. Käytännössä on osattava kolvata, lukea ja ymmärtää kytkentäkaavioita sekä tietenkin ohjelmoitava. Kurssi on sujunut kohtuu hyvin ja kuten oli arvattavissa; tasoeroja löytyy, joten jotkut opiskelijoista ovat jo valmiita, kun toiset ovat vasta aloittamassa ohjelmointia."

Tietotekniikan ensimmäisen vuoden opiskelija Teemu Halmela rakentaa kosketusnäyttöpuhelinta.Kurssin yhtenä vetäjänä toimii tietotekniikan opiskelija Vihtori Lehtonen.


Ei ihan vielä valmiita puhelimia...
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti